Na festivale remesiel nechýbalo tradičné zdobenie kraslíc

13.07.2008 Kežmarok

Kežmarok 13. júla (TASR) - Tradičné zdobenie kraslíc predvádzala na 18. festivale Európske ľudové remeslo (EĽRO) v Kežmarku od piatka po dnešok Severína Lehotská-Živčáková, ktorá pochádza z Prešova, ale žije v Trenčíne.
Pred sebou mala špeciálny elektrický prístoj a v ňom nádobku s voskom. Ako povedala pre TASR, zhotovil ho manžel, aby sa nemusela zdržiavať zohrievaním vosku. V kovovej nádobke pri nastavenej teplote zostáva stále tekutý.
\"Zarobiť sa na tom nedá. Je to skôr koníček, ku ktorému som sa dostala ešte počas štúdií na strednej škole, tzv. šupke v Košiciach, odbor grafika. Kolegovia keramici skúšali robiť kraslice, tak som sa pridala. Pomocou špendlíkovej hlavičky namočenej v roztopenom vosku vytváram na škrupine vajíčka rôzne vzory. Spočiatku som sa držala predlohy, v súčasnosti už tvorím vlastné námety\".
Pani Lehotská-Živčáková spresnila, že technika, ktorú preferuje, sa nazýva zdobenie plastickým voskom. Najradšej používa farby jedného odtieňa. V ostatnom čase zdobí kraslice aj akrylátovými či temperovými farbami, tie však nanáša štetcom.
Na festivale EĽRO sa v tomto roku predstavilo vyše 200 remeselníkov zo Slovenska i zahraničia, ktorí predvádzali takmer polstovku remesiel. Na záver komisia vyhodnotila kráľa remesiel. O titul sa podelila dvojica výrobcov píšťal zo Spišského Hrhova v okrese Levoča - Pavol Urda a Michal Smetanka.
 

Vyberte región